شکل گیری دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی
برای الزام به تنظیم سند رسمی باید طرفین در یکی از دفاتر اسناد رسمی برای تنظیم سند به صورت رسمی کاملا حضوری حاضر شوند که اینگونه این نوع حضور را میتوان مرحلهی پایانی برای فروختن و منتقل کردن یک سند صورت رسمی به شخص دیگر در نظرگرفت.
تااینجای کار تقریباً همه چیز کاملاً مرتب پیش میرود اما در لحظهای که خریدار عزیز در دفترخانه منتظره مالک و فروشنده است متاسفانه فروشنده یا مالک در تاریخ و روز مشخص به دفترخانه مراجعه نمیکند البته که برخی از خریداران در زمان معامله کمی باهوشتر هستند به این شکل که در حین تعهد و قولنامه ای که بین خود می نویسند این نکته را نیز یادآور میشوند که در صورت عدم حضور مالک و یا فروشنده در دفترخانه برای منتقل کردن سند رسمی فرد مورد نظر باید مبلغی را برای این کار بپردازد.
که به این مبلغ اصولاً وجه التزام گفته میشود و البته اگر فروشنده یا مالک از خرید منصرف گردد و در روز مقرر در دفترخانه سند رسمی حضور داشته باشد که البته این نوع حضور داشتن وظیفه وی است باید وجه قرارداد را به خریدار برای انصراف از الزام تنظیم رسمی پرداخت کند و اگر این کار را نکند خریدار نیز می تواند با الزام به تنظیم سند رسمی و چه التزام را از فروشنده مالک مطالبه کند.
بهتر است بدانید که به واسطه دلایل بسیاری ممکن است برخی از افراد در این مرحله متاسفانه مشکلات خاصی را برای خریدار به وجود آورند که البته مشکلات هرچه باشند صددرصد توجیه و بهانه خوبی برای ان کار نمیباشد.
البته این نکته بسیار حائز اهمیت است که برای الزام به تنظیم سند رسمی خریدار و فروشنده هرکدام در قولنامه یک زمان و تاریخ کاملا مشخص را معلوم نمایند که با توجه به زمان و تاریخ مشخص شده در دفترخانه سند رسمی را به نام خریدار بزنند، خاطر نشان میکنم برخی از مالکان و یا فروشندگان حتی ثمن معامله را نیز دریافت میکنند اما در هنگام الزام به تنظیم سند رسمی متاسفانه به قول و قرار و تعهد های خود اعتنایی ندارند.
البته گروهی نیز با هوش تر از گروه قبلی هستند به این طریق که قبل از ایراد هر گونه قولنامه و تعهدی ابتدا در مورد ملک و زمین مورد نظر و مشخص شده تحقیق می کنند که احیانا ملک و یا زمین زمین که برای فروش گذاشته شده است در رهن بانک نباشد.
اما زمانی که ملک مورد نظر در رهن بانک باشد بهتر است که بدانید که خریداران نمیتواند هیچ قدمی بردارد تا فکرهن انجام شود اما اگر شما خریدار ملک مشاع باشید، بهتر به یاد داشته باشید که فروشنده باید ابتدا ملک خود را تفکیک کند و تنها برای سهم خود به دنبال تنظیم سند رسمی باشد، که البته خریدار می تواند الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را را نیز طلب نماید.
اهمیت الزام به تنظیم سند رسمی
این نکته را همیشه به خاطر بسپارید که شکلگیری دعوی الزام به تنظیم سند رسمی به این علت میباشد که مردم به اهمیت بالای الزام به تنظیم سند رسمی اهمیت نمی دهند، به این شکل که شما اگر به دریافت سند رسمی و تنظیم سند رسمی اقدام نکنید، ممکن است که مالک و یا فروشنده ملک و زمین مورد نظر یعنی همان ملکی را که به شما فروخته است به چندین نفر دیگر نیز فروخته باشد و به این جهت است که شما با مشکلات بسیار فراوانی روبهرو میشوید.
پس توصیهی ما به شما عزیزان یادآوری این نکته است که الزام به تنظیم سند رسمی را همیشه مسئلهای جدی و بسیار با اهمیت در نظر بگیرید؛ چرا که در پیچیدگیهای دنیای امروز متاسفانه برخی از افراد شاید ثبات اخلاقی متأسفانه نداشته باشند و به همین جهت است که باید جانب احتیاط را به هر صورت رعایت کرد و بعد از قولنامه و تعهد نامه در دفترخانه نیز برای الزام به تنظیم سند رسمی اقدام نمود.
همچنین در شکل گیری دعوای الزام به تنظیم سند رسمی این نکته را نیز به خاطر داشته باشید، که اگر ملک مورد نظر شما به هر دلیلی در بازداشت قرار داشته باشد متاسفانه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی معتبر شناخته نخواهد شد و به قول معروف دعوای شما به راحتی در دادگاه رد میشود به همین دلیل است که همیشه به افراد توصیه میکنند قبل از انجام هرگونه معامله ابتدا به صحت و سلامت ملک مورد نظر اطمینان کامل داشته باشید تا بعدها با پروسه طولانی پرونده دعاوی الزام تنظیم رسمی مواجه نشوند.
یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که مالکیت واقعی و قانونی هر زمین و ملک را خصوصاً به واسطهی اسناد رسمی آن میشناسند به همین دلیل است که همیشه افراد برای خرید هر چیزی مانند ملک و زمین و یا خودرو و موتور سیکلت و وسایل اینچنینی از همان ابتدا سند رسمی ملک و یا وسیلهی خریداری شدهی مورد نظر خود را دریافت میکنند.
چرا که اینگونه در هر شرایط تنها مالک اصلی خودشان هستند و به صورت قانونی میتوانند برای اقدام به هرکاری به لحاظ قانونی حرفی برای گفتن داشته باشند، در شرایط خاصی اگر فروشنده مایل نباشد که سند رسمی را برای خریدار تنظیم کند خریدار میتواند با توجه به الزام به تنظیم سند رسمی هر چه سریعتر از دادگاه بخواهد که نسبت به انجام این مالک و یا فروشنده را مجاب کند.
برای الزام به تنظیم سند رسمی یک آپارتمان این نکته را به خاطر داشته باشید که شما باید حتماً یک گواهی پایان کار را دریافت نمایید؛ چرا که اگر این گواهی به هردلیل دریافت نشود ممکن است بعدا خریدار برای الزام به تنظیم سند رسمی دچار مشکلات خاص گردد.
مدارک دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی
خاطر نشان میکنم که شما برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی حتماً باید قرارداد خرید ملک را همراه خود داشته باشید؛ چرا که در غیر این صورت مدارک شما ناقص ارائه میشوند و همچنین در مورد عدم حضور مالک و یا فروشنده نیز باید گواهی معتبری تهیه کنید که البته در کنار این دو گواهی و مدارک شما باید یک اظهارنامه را نیز همراه خود داشته باشید، که در آن اظهارنامه این مورد بدان اشاره شده باشد که تعهدی وجود داشته است که مالک به تعهدات خود عمل نکرده است.
اما برخی اوقات شرایط به گونهای پیش میرود که الزام به تنظیم سند رسمی علیه ورثه است، برای انجام میشود برای این کار اصولاً تمامی وراث را به عنوان خوانده در دادگاه در نظر میگیرند.
پاره ای از مواقع اینگونه پیش میآید و ممکن است فردی اقدام به خریداری یک آپارتمان، ملک و زمین نماید و بعدا مشخص شود که طبق اقساط خاص پول به فروشنده پرداخت شده است و بعد از تکمیل مرحله پرداخت باید طبیعتا فروشنده انتقال سند رسمی را انجام دهد.
اما به صورت ناگهانی ممکن است فروشنده فوت شود و در این هنگام ماجرای انحصار وراثت به وجود میآید و همانطور که میدانید به خاطر مالیات بر ارث و بسیاری از دغدغههای دیگر ممکن است، خریدار پروسهی طولانی را برای انتقال به سند رسمی تجربه کند.
حتی این امکان وجود دارد که وراث به هر دلیلی انتقال به سند رسمی را انجام ندهند، در این شرایط اصولاً بدون حضور ورثه به راحتی میتوان به واسطهی کمک از بهترین وکیل ملکی سند را خریدار در دادگاه به نام خود سند بزند که البته با توجه به مدارک و پرداختیها این کار انجام میشود و اما باز هم تاکید ما بر این است که برای دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی حتماً از یک وکیل ماهر در این زمینه کمک بگیرید.